Lesene stopnice pričarajo udoben ambient

V vsaki večnadstropni hiši boste našli stopnice. Te pridejo v različnih oblikah in izdelane so iz različnih materialov. Čeprav se stil notranjega dizajna vsako leto menjava, so lesene stopnice še vedno na samem vrhu, kar se tiče izbire materiala za izdelavo stopnic. Gre namreč za material, ki se že dolga leta uporablja pri gradnji in notranji opremi. Les velja za udoben naraven material, ki v prostor pripelje dodatno mero domačnosti in pričara prav poseben ambient. Kljub temu, da so najbolj priljubljene stopnice izdelane iz lesa, se lahko po videzu močno razlikujejo. Zato za lesene stopnice cena ni enotna, ampak se razlikuje glede na način izdelave in vseh njenih dodatnih lastnosti ter elementov.

Stopnice vplivajo na videz prostora

S stopnicami boste ustvarili določen ambient v prostoru. Stopnice tako nimajo samo funkcionalne naloge, ampak močno vplivajo tudi na končen videz prostora. Lesene stopnice v prostor prinesejo toploto in naravno lepoto. Izbira je res velika, ko se začnete odločati za lesene stopnice. Cena bo odvisna od vaše izbire, ampak namen je, da te stopnice uporabljate še mnogo let. Zato morate pred izdelavo stopnic dobro premisliti, kaj želite od vaših stopnic. V osnovi se lesene notranje stopnice delijo na dve vrsti in sicer na ravne ali pa zavite stopnice. Potem pa lahko izbirate tudi različne stile stopnic.

Moderne ali tradicionalne lesene notranje stopnice

Tradicionalne stopnice imajo načeloma betonsko konstrukcijo, so postavljene ob steni in obložene z lesom. Na eni strani imajo ograjo in pod stopnicami lahko najdete tudi prostor za shranjevanje. Čeprav so take vrste stopnic še vedno precej pogoste, se v večji meri izdeluje moderne stopnice.

Moderne lesene stopnice so lahko samostoječe ali pa so izdelane tako, da dajejo občutek lebdenja. Za moderne stopnice je značilno, da prostor res poživijo. Ker je moderna gradnja enodružinskih hiš že zelo napredovala, lahko pogosto najdemo stopnice na sredi ali ob kotu dnevnega prostora. Ker so na tako vidnem mestu, je izbira lesenih stopnic še toliko bolj pomembna.

lesena-stopnica-2

Ravne lesene stopnice

O ravnih lesenih stopnicah govorimo takrat, ko so vse nadstropne ploskve ravne in tečejo v isti liniji od začetka do vrha. Lahko gre za več-ramne lesene stopnice, kar pomeni, da so stopnice izdelane iz več stopniščnih ram. Čeprav se stopniščne rame ločijo s podesti, bodo linije vedno ravne.

Enoramne, dvoramne ali celo triramne ravne stopnice

Vsako stopnišče je sestavljeno iz ene ali več linij oz. tras. Če gre za eno neprekinjeno ravno linijo, ki povezuje spodnjo in zgornjo etažo, gre za enoramne stopnice. Izdelava lesenih stopnic v eni liniji je med najbolj pogostimi in je primerna za prostore, ki so podolgovati oz. imajo dovolj razpoložljivega prostora za to vrsto stopnic.

Dvoramne stopnice so prav tako dokaj pogoste in sestavljene so iz dveh stopniščnih ram, ki se ločita s podestom. Zgornja stopniščna rama se najpogosteje glede na spodnjo projektira v obliki črke U ali L, torej gibanje se spremeni. Liniji sta si lahko simetrični ali nesimetrični, odvisno od želja in prostora.

Triramne stopnice imajo dva podesta in uporabnik gibanje spremeni dvakrat. Taka vrsta stopnic v enodružinskih hišah načeloma ni pogosta in se jih največkrat uporablja za javne objekte, na primer, take stopnice se lahko najde okoli dvigal.

Zavite stopnice

Druga vrsta lesenih stopnic pa so zavite stopnice. Tudi zavite lesene stopnice se delijo na več vrst in sicer na spiralne in polkrožne. Zavite stopnice, ne glede na višino nimajo podestov in neprekinjeno potekajo iz ene etaže v drugo. Taka vrsta stopnic je primerna za prostore, kjer je za stopnice namenjenega manj prostora.

Polkrožne stopnice

Polkrožne stopnice se iz prve do druge etaže vijejo v polkrogu. Izdelava lesenih stopnic v tej obliki je pogosta v enodružinskih hišah, kjer je pomanjkanje prostora. Seveda pa se lahko za polkrožne stopnice odločite zgolj iz estetskih razlogov. Pri polkrožnih stopnicah je treba poskrbeti, da je ploskev posamezne stopnice dovolj široka. Vsaka stopnica je namreč zaradi krivulje na notranji strani malenkost ožja, kot na zunanji strani. Z zadostno širino posameznih stopnic se poskrbi, da je hoja po stopnicah udobna in varna.

lesena-stopnica-3

Spiralne lesene stopnice

Spiralne stopnice so izdelane tako, da se od začetka do konca neprestano vijejo okrog centralnega pola. V tem primeru je postavitev ograje možna samo na zunanji strani stopnic. Tu je razlika v širini posameznih stopnic še večja kot pri polkrožnih stopnicah. Res je, da spiralne stopnice zavzamejo izjemno malo prostora, ampak vseeno je treba dobro poskrbeti za dovolj široke in dolge nastopne ploskve, da bo hoja po njih varna. Takih stopnic se načeloma ne uporablja kot glavno stopnišče, saj je zaradi njihove konstrukcije hoja po njih manj udobna kot pri drugih vrstah stopnic.

Za stopnice se uporablja trši les

Za lesene notranje stopnice se lahko uporabljajo različne vrste lesa. Najprimernejše so avtohtone vrste lesa, ki veljajo za trde in masivne. Na tak način se poskrbi za kvalitetne lesene stopnice, ki bodo imele s primernim vzdrževanjem dolgo življenjsko dobo.

Domači iglavci, kot sta bor in macesen, imajo trpežen in masiven les. Zato ni čudno, da je les iglavcev pogosta izbira kot gradbeni material in material za izdelavo pohištva. Lesene stopnice, ki so izdelane iz iglavcev prenesejo različna temperaturna nihanja, prav tako pa so odporne na vlago in škodljivce.

Lahko pa se odločite za les listavcev, kot so hrast, bukev, jasen in mnogi drugi. Vsaka vrsta lesa ima značilno barvo, ki bo pričarala svoj ambient. Med bolj priljubljenimi vrstami lesa je zagotovo hrast, ki ima lepo teksturo s svetlejšo sivo rjavo barvo.

Lesene stopnice – cena bo odvisna od vaših želja

Zaradi svojih specifičnosti, se stopnice iz lesa izdelujejo po meri in za vsako stranko posebej. Najprej morate seveda gledati na funkcionalnost. Torej, ali so za prostor bolj primerne ravne ali zavite stopnice? Kako boste prostor najbolj izkoristili, poleg tega pa poskrbeli, da bo hoja po stopnicah udobna? Tu se posvetujete s strokovnjaki, ki vam bodo znali svetovati tudi, kakšna naj bo višina samih stopnic in njihova širina. Tudi centimeter lahko močno vpliva na vsakodnevno hojo po stopnicah, zato je natančna izdelava lesenih stopnic še kako pomembna.

Potem pa je tu še estetika lesenih stopnic, ki bo v povezavi s funkcionalnostjo poskrbela za pravilno izbiro stopnic. Sem spada izbira vrste lesa v kombinaciji z ostalim materialom, ki se bo uporabil za ograjo in ostale detajle. Naj bodo to tradicionalne ali pa moderne lesene stopnice, cena se bo zagotovo razlikovala. Pomembno je, da izberete take lesene stopnice, za katere boste res lahko rekli, da popestrijo vaš prostor.