Je bolje izbrati masivni, troslojni ali dvoslojni parket?

Kaj imajo skupnega poznosrednjeveški evropski domovi, Versailles in večina sodobnih revij o notranjem oblikovanju? Če pokukamo vanje, bomo na tleh skoraj zagotovo zasledili večno klasiko – les. Ta naravni material je še danes najbrž ena najpogosteje uporabljenih talnih oblog, kljub temu, da so na voljo tudi številne talne obloge, katerih cena je precej nižja. S čim je parket kljub višjim cenam prepričal številne uporabnike po vsem svetu? Berite dalje in izvedeli boste veliko novega o vrstah parketa, njegovih prednostih (pa tudi slabostih, kajti vsaka talna obloga jih ima) in o tem, na kaj morate biti pozorni, ko izbirate talne obloge za svoj dom ali poslovne prostore.

Dvoslojni parket ima dolgo zgodovino

Parket je kot talna obloga v uporabi že stoletja, v tem času pa se je seveda tudi precej spreminjal in razvijal. Praksa polaganja lesenih desk na tla iz praktičnih in estetskih razlogov je že zelo stara in izvira iz poznega srednjega veka. Sprva so bile to grobo tesane deske, a ljudje že od nekdaj čutimo potrebo po lepšanju svojih bivalnih prostorov in ni si težko zamisliti, da so si Evropejci iz tistega časa, sploh bogatejši, kaj kmalu zaželeli lepših tal. Iz tega je nastal parket, kot ga poznamo danes in ki pomeni tehniko polaganja lesenih desk na gladko površino v obliki zapletenih vzorcev. S prvimi parketi, podobnimi današnjim, so se ponašali francoski dvorci v 16. stoletju, a polagali so ga le v zasebne prostore.

Prvi, ki je prekinil to tradicijo, je bil Sončni kralj Ludvik XIV., ki je dal parket položiti po celotnem gradu. Ker so se ljudje glede mode in notranjega oblikovanja tedaj večinoma zgledovali po domovih monarhov, se je parket v svoji sodobni obliki v naslednje pol stoletja razširil po vsej Evropi. Danes poznamo masivni parket, dvoslojni parket in troslojni parket, od katerih ima vsak svoje prednosti, vsi trije pa so na voljo v številnih videzih in debelinah.

Za koga je parket primeren in za koga ne?

Parket, pa naj bo to masivni, troslojni ali dvoslojni parket, je izdelan iz naravnih materialov, ki v prostor vnašajo toplino, tako v estetskem smislu kot v smislu, da je les veliko toplejši od nekaterih materialov, ki se uporabljajo za talne obloge. Za razliko tekstilnih talnih oblog ne zadržuje prahu, zato je zelo primeren za alergike. Odlikuje ga trajnost, saj lahko ob rednem vzdrževanju preživi stoletja. Zgornjo plast, ki se ob uporabi obrablja, je mogoče obrusiti in na novo naoljiti ali prelakirati in s tem odstraniti znake poškodb ali obrabe.

Prav vsaka talna obloga, in parket pri tem ni izjema, ima lastnosti, zaradi katerih njena uporaba v določenih primerih ni najboljša odločitev.

Parket, pa naj bo to masivni, dvoslojni ali troslojni parket, ni najboljša izbira za prostore z veliko vlage, saj lahko ta parket poškoduje.

Parket je precej občutljiv na poškodbe, kakršne so praske ali udarci od ostrih predmetov, ki vam lahko padejo na tla. Priporočljivo je, da po parketu ne hodite v visokih petah in ob vhode v prostor postavite predpražnike ali preproge, kjer bodo obiskovalci pustili kamenčke, ki jih bodo prinesli na čevljih.

Parket zahteva redno vzdrževanje: čiščenje s primernimi čistili, brušenje, oljenje … Dobra novica pa je, da vam bo, če boste zanj dobro skrbeli, dolgo in dobro služil.

Masivni, dvoslojni ali troslojni parket?

Zgodovina parketa se je začela z lesenimi deskami, položenimi v raznoraznih vzorcih. Tudi danes je še mogoče dobiti masivni parket, na voljo pa sta tudi gotovi troslojni in dvoslojni parket. Masivni parket je izdelan iz enega kosa lesa in ima daljšo življenjsko dobo kot troslojni in dvoslojni parket. Slednji je izdelan iz dveh plasti, vrhnje obrabne plasti iz plemenitega lesa in križno vezane plošče iz brezovega lesa ali drugega cenejšega lesa.

Troslojni parket pa je iz treh plasti. Med zgornjo in spodnjo plastjo je še srednja plast iz smreke, jelke, MDF ali HDF materialov. Parket iz več plasti je zaradi križne vezave stabilnejši ob nihanju temperatur in vlagi v prostoru. Masivni parket ima debelejšo plemenito plast, kar pomeni, da ga lahko obrusite in obnovite večkrat kot troslojni ali dvoslojni parket, pri katerih je obrabna plast precej tanka. Troslojni in dvoslojni parket sta gotova parketa, kar pomeni, da ju kupite že pripravljena na polaganje, ki je enostaven proces. Položite ju lahko plavajoče ali z lepljenjem, medtem ko se masivni parket polaga samo z lepljenjem.

dvoslojni-parket-3

Kako skrbeti za dvoslojni parket?

Parket je, če znate delati z njim, talna obloga, ki bo v vaš dom dolga leta vnašala lepoto in toplino. Težave s parketom je lažje preprečevati kot reševati, zato naj bo to prvi korak v skrbi za tla v vaših prostorih. Parketu še najbolj škodijo vlaga in ostri predmeti (visoke petke, kamenčki, pesek), zato je ključnega pomena, da se vsemu temu skušate čim bolj izogniti. Na noge pohištva prilepite koščke filca, ki bodo parket zaščitili pred praskami.

Tudi pri čiščenju ne uporabljajte ostrih predmetov. Parket sesajte s sesalcem, ki ima nastavek z mehko krtačo. Izogibajte se pretiranemu močenju. Za čiščenje uporabljajte specializirana čistila, če teh nimate, pa samo mlačno vodo, a morate parket po čiščenju dodobra osušiti. Oljeni parket boste morali enkrat ali dvakrat letno ponovno naoljiti, a ta postopek je hiter in nezahteven, zaščitni premaz na lakiranem parketu pa bo potrebno obnoviti enkrat na deset let, a vam bo ta projekt vzel več dni. V primeru oljenega in lakiranega parketa, pa naj bo to masivni, dvoslojni ali troslojni parket, se splača območja, ki so zelo prehodna, zaščititi s preprogami. Če že imate ali pa nameravate pod talno oblogo toplovodno vgraditi talno gretje, je dvoslojni parket boljša izbira od troslojnega in masivnega. Zakaj? Dvoslojni parket je tanjši, zato je njegova toplotna odpornost manjša. Za čim večji izkoristek talnega ogrevanja je pomembno, da ga od vaših stopal ločuje čim manj materiala.

Les je material z bogato zgodovino, ki se je med drugim razvil v eno najbolj praktičnih, najbolj estetskih in najbolj klasičnih talnih oblog, kar jih poznamo. Parket, kot ga poznamo danes, je s francoskega gradu Versailles našel svojo pot v domove po vsem svetu. Na voljo je več različic te talne obloge, od katerih ima vsaka svoje lastnosti. Poznamo masivni, troslojni in dvoslojni parket, med katerimi je kar nekaj razlik, vsem pa so skupni toplina, trpežnost ter enostavnost čiščenja in vzdrževanja. Boste za v svoj dom ali poslovne prostore izbrali masivni, dvoslojni ali troslojni parket? Odločitev je vaša, pretehtajte pa jo glede na potrebe svojega prostora in si tako zagotovite talno oblogo, ki vam bo dolgo in dobro služila.