Klasični parket – trajna in estetska izbira za vaš dom

Klasični parket je resnična investicija v vaš dom! Z izjemno vzdržljivostjo, ki jo premore, lahko preživi več generacij in se vedno povrne k svoji naravni lepoti lesa. Obnavljanje je enostavno in daje novo življenje vašemu prostoru. Klasični parket se vgrajuje z lepljenjem na pripravljeno podlago, kar zagotavlja trdno in dolgotrajno podlago. Pri polaganju parketa lahko ustvarite različne vzorce – ribjo kost, kocko ali pa ga preprosto ravno položite, kar bo dalo vašemu prostoru dodaten pridih elegance. Klasični parket – cena odraža kvaliteto – je izdelan iz masivnega lesa, ki sega v debeline od 10mm do 21mm. Ima zelo dobro zvočno in toplotno izolacijo, zato je primerna izbira za vgradnjo v vaš dom. Nega klasičnega parketa je enostavna, a ključna za dolgoročno lepoto vaših tal. Parket se lahko lakira ali olji, da se zaščiti pred umazanijo, vlago in poškodbami, hkrati pa daje zaščitni sloj lepši videz vašemu parketu.

Obstojnost klasičnega parketa – ključ do dolgoročne lepote in trajnosti vaših tal

Obstojnost klasičnega parketa je odvisna od kvalitete lesa in debeline plošč. Debelejši parketi so bolj obstojni, saj jih lahko večkrat obnavljamo s brušenjem in ponovnim lakiranjem ali oljenjem. Za debelejši klasični parket cena znaša okrog 45 evrov na kvadratni meter. Za tanjši klasični parket cena pride okrog 30 evrov na kvadratni meter. Tako lahko klasičen parket služi več generacij in je primeren za dolgoročno uporabo. Pri izbiri klasičnega parketa je zato priporočljivo izbrati debelejši parket, ki bo trajal dlje časa in ostajal lep in obstojen.

Montaža parketa – precizna metoda za trajno in estetsko talno oblogo

Montaža parketa zahteva preciznost in izkušnje, da bi bila izvedena po ustrezni metodi. Za začetek se meri vlaga v estrihu, da se zagotovi ustrezna vlažnost za polaganje parketa. Nato se pripravi tlak za polaganje parketa, lahko z brušenjem ali izravnalno maso. Estrih se premaže z emulzijo, da se zagotovi večja oprijemljivost med estrihom in lepilom.

Lepilo se s posebno lopatico nanese po estrihu, na katerega se lepijo parketne deščice. Položen parket je potrebno kitati, brusiti in na koncu še lakirati ali oljiti. Večina masivnih parketov se lakira, vendar obstaja tudi možnost oljenja, ki pa zahteva več vzdrževanja v prihodnosti.

klasicni-parket-2

Klasični parket se lahko polaga v različnih prostorih, kot so stanovanja, poslovni prostori, telovadnice in drugi. Ker je izdelan iz masivnega lesa, ima dobro zvočno in toplotno izolacijo, zato je primeren za vse vrste prostorov. Vendar pa moramo biti pozorni na talno gretje, saj debelina parketa ni primerna za polaganje na talno gretje.

Gotovi klasični parket – enostavna in trajna talna obloga za talno ogrevane prostore

Gotovi klasični parket je sestavljen iz dveh slojev. Spodnji sloj je vezana plošča breze, zgornji sloj pa je hrastov nalimek debeline 4 mm. Parket je krtačen in oljen ter ima rahlo zaobljene robove. Polaganje gotovega klasičnega parketa poteka s pomočjo utor-pero sistema in se lepi. Gotovi klasičen parket je primeren za tla, ki so talno ogrevana, saj ima dobro zvočno in toplotno izolacijo. Redno vzdrževanje parketa lahko zagotavlja dolgo življenjsko dobo, saj lahko stranka sama popravi poškodbe na posamezni deski, brez potrebe po mojstru za popravilo in sanacijo celotnega prostora.

Kako zagotoviti dolgo življenjsko dobo klasičnega parketa?

Masivni klasični parket (cena odraža obstojnost in dolgotrajnost parketa) je izjemno obstojna talna obloga, ki bo služila številnim generacijam. Če se dobro skrbi zanj in mu zagotavljamo ustrezne pogoje, bo v vašem domu vedno nudil občutek topline in domačnosti. Masivni klasičen parket je ena izmed redkih talnih oblog, ki jo je mogoče večkrat obnoviti in tako jo primerjamo z novo. Predstavlja odlično kombinacijo trajnosti, udobja in lepote.

Pomemben pogoj za dolgo življenjsko dobo parketa je ugodna klima v prostoru, ki vključuje temperature okoli 20°C in relativno zračno vlago med 50 in 60%. Klimatske pogoje je treba spremljati z merilnikom vlage, še posebej med kurilno sezono. Optimalno relativno zračno vlago lahko vzdržujemo z vlažilnikom zraka.

Za čim daljšo obstojnost parketa je pomembno, da ga vzdržujemo in negujemo pravilno. Za čiščenje umazanije uporabljamo sesalnik z mehkim nastavkom, mehko metlo ali krpo, ter preprečujemo vnos umazanije in peska v prostor s predpražniki na vratih. Namestitev pohištva v prostor z novim parketom ali obnovljenim parketom je pomemben korak za ohranjanje dolgoročne lepote vašega parketa! A za popolno zaščito tal pred poškodbami, potrebujete še en korak – zaščitite nogice pohištva z filcem. Posebno pozornost namenjamo tudi stolom na koleščkih, ki jih najbolje zamenjamo za gumijaste, da preprečimo vdrtine v parketu.

Za čiščenje in nego parketa uporabljamo temu namenjena proizvode, kot so kvalitetna čistila za lakirane in oljene pode, obnovitvena sredstva za parkete in zunanje površine ter vse potrebne pripomočke za čiščenje in vzdrževanje.

Lakiranje in oljenje parketa – končna obdelava za trajnost in udobje

klasicni-parket-3

Lakiranje in oljenje parketa sta dve različni metodi za zaščito in obdelavo parketne površine. Lakiranje parketa pomeni, da se nanese tanka plast laka, ki zapečati površino lesa in tako zaščiti pred umazanijo, vlago in poškodbami. Oljenje parketa pomeni, da se nanese tanka plast olja, ki prodre v les in tako zaščiti pred vlago.

Končna obdelava parketa je potrebna za dosego gladke in zaščitene površine. Pri polaganju gotovega in panelnega parketa ni potrebna nobena nadaljnja obdelava, vendar pa pri klasičnem, lamelnem in industrijskem parketu po polaganju potrebuje brušenje, nato pa lakiranje, oljenje ali voskanje.

Lakiranje parketa je ena od metod zaščite in obdelave parketne površine. Nanaša se na več plasteh, od osnovnega temeljnega laka do dva- do tri sloja končnega laka. Poznamo več vrst laka na različnih osnovah in stopnjah sijaja, kot so mat, pol mat in sijajna izvedba. Glavna naloga pokrivnega lakiranja je zdržati mehanske, kemične in klimatske obremenitve, ki delujejo na površino lesene talne obloge.

Oljenje parketa je druga metoda obdelave in zaščite parketne površine. Če smo položili gotovi parket, ki je že tovarniško oljen, ga po položitvi le osvežimo z enim nanosom olja. Če pa oljimo neobdelan masivni parket, ga predhodno obrusimo in nanj nanesemo olje ter ga strojno ali ročno vtremo, dokler ne absorbira. Oljene površine so naravna in prijetna izbira za vaš dom! Da bi jih ohranili v najboljšem stanju, jih redno vzdržujemo z nanašanjem dodatnega sloja olja in vtiranjem. Ta postopek zagotavlja, da bo vaš parket vedno videti svež in naravno. Za vzdrževanje oljenih parketov je potrebno upoštevati navodila in uporabljati samo čistila, ki so namenjena čiščenju oljenih površin. Agresivna čistila lahko poškodujejo površino, zato je potrebno biti pozoren pri mehanskih poškodbah, saj je površina bolj občutljiva kot lakirana. Kljub višji zahtevi pri vzdrževanju, pa je tako obdelana površina najbolj naravna in zagotavlja visoko kvaliteto bivanja.

Obnova klasičnega parketa

Obnova klasičnega parketa zahteva predhodno pripravo in natančnost, saj se mora postopek izvesti korak za korakom. Najprej mora biti prostor, kjer se bo obnavljal klasičen parket, izpraznjen in očiščen. Pohištvo se premakne v drug prostor, razen vgradnega pohištva, ki se obnovi tik ob njem. Star lak na parketu se odstrani s brušenjem in po potrebi se popravijo poškodovane deske. Po tem se parket lahko lakira, olja ali voska, kar bo dalo nov videz in zaščitilo les pred poškodbami.

Strojno brušenje parketa je proces, pri katerem se površina parketa večkrat obrusi s pomočjo strojev, da postane enakomerno gladka. Po tem se na obrušeno površino nanesemo en sloj temeljnega laka in več nanosov končnega laka. Lak ne le zaščiti parket, ampak tudi daje estetski učinek. Izbiramo lahko med različnimi vrstami lakov, kot so sijajni, mat ali polmat. Med posameznimi nanosi laka je potrebno počakati od 6-18 ur, v tem času pa se ne sme hoditi po površini. Na koncu se pritrdijo zaključne obrobne letve.

Po končani obnovi parketa je zelo pomembno, da površine ne čistimo z vodo in čistili vsaj 14 dni. V tem časovnem obdobju lak pridobiva na trdnosti, zato ni priporočljivo prekrivati površine z preprogo. Pohištvo se previdno namesti na svoje mesto. Za to, da bo parket dolgo služil svojemu namenu je potrebno pravilno vzdrževanje klimatskih pogojev, ustrezna zaščita močno obremenjenih površin in pravilna nega. Obnova parketa se konča v 2-3 dneh in obnovljena tla ponovno zasijejo v vsej svoji lepoti.