Kakor laminat položiš, tako boš lahko hodil po njemu

Talne obloge so najpomembnejši del našega bivalnega prostora. So temelj vsakega prostora. Če jo bomo pravilno položili, bomo po njej lahko še dolgo hodili. Odločitev, kakšne talne obloge bomo izbrali, pa je povsem naša osebna odločitev. Laminat je vsekakor zelo dobra izbira.

Prednosti laminata

Talne obloge iz laminata nam omogočajo številne prednosti. So izreden toplotni izolator. Tako bomo lahko po prostoru hodili tudi bosi. Posebno otroci niso neki veliki ljubitelji copat. Večina staršev se nas je veliko obremenjevalo s tem, da so naš otroci vedno nosili copate. Otroci pa so jih ob prvi priložnosti takoj sezuli. Tako smo iskali tisoč in eno rešitev, da bi ti copati vendarle ostali na otroških nogicah. Pri oblogah iz laminata so te skrbi odveč.

Posebno laminat hrast je izredno trdna talna obloga. Tako kot sam hrastov les. Otroške sobe so velikokrat na udaru številnim poškodbam talnih oblog. Otroci veliko skačejo in imajo igrače vseh mogočih oblik in velikosti. Vse to kar leti po sobi. In kaj kmalu lahko pride do poškodbe talnih oblog. Laminat je mogoče tudi hitro in kvalitetno očistiti. To je posebno pomembno ravno v otroških sobah. Otroci se igrajo na tleh. Tam pa puščajo vse mogoče izločke. Zato obstajajo tudi tako imenovane antibakterijske obloge iz laminata. Prav tako lahko položimo laminat za talno gretje, kar še povečuje kvaliteto bivanja v otroški sobi. Tako otrokom omogočimo prijetno bivanje in igro v njihovi sobi. Tudi v ostalih prostorih lahko položimo laminat. Njegovo polaganje je izredno enostavno in cenovno ugodno.

laminat-2

Barvne kombinacije nam omogočajo popolno kombinacijo s pohištvom

Talne obloge iz laminata se prilegajo v vsakem prostoru. Njihove številne barvne izvedbe lahko kombiniramo z našim najljubšim pohištvom. Če prostor le obnavljamo, se pri neravnih površinah lahko uporabi podloga za laminat 5mm. Potem pa na to le enostavno položimo želeno vrsto in barvo laminata. Da bo videti prostor bolj učinkovit, izberete talne obloge v nasprotnih barvah kot pohištvo. Pri tem pa bo tudi pohištvo videti veliko bolj razkošno in lepo.

Laminat talne obloge načrtujemo vnaprej. Istočasno z barvami sten in obliko pohištva. Kajti talne obloge iz laminata bomo verjetno menjali veliko pozneje kot samo pohištvo. Debelino laminata prilagajamo samemu prostoru. Tam kjer se bomo zadrževali večji del dneva ali prostor pogosto uporabljali, položimo debelejšo in trdnejšo izvedbo laminata. Laminat hrast bo zelo dobra izbira. Tudi ta omogoča številne barvne kombinacije. Prehodne prostore pa obložimo z tanjšimi in cenejšimi talnimi oblogami iz laminata. Priporočajo pa se svetlejše barvne izvedbe.

Tudi v kuhinji lahko položimo laminat

Tla v kuhinji so posebno na udaru. Vendar to ni noben razlog, da jih ne bi obložili z laminatom. Položimo trdnejšo izvedbo s čim več barvnimi odtenki. Tako se ne bodo tako hitro videli vsi madeži in smeti, ki so v kuhinji stalni spremljevalec. Tudi če nam bo iz rok padel kakšen kuhinjski pripomoček direktno na tla, se ta ne bodo takoj poškodovala. Gibanje v kuhinji bo prav tako prijetno, ker je talna obloga iz laminata zelo dober toplotni izolator. Občutek, da smo del narave, bo tudi v kuhinji prisoten. Samo čiščenje pa ne bo predstavljalo nobenega posebnega truda. Talne obloge preprosto in enostavno lepo samo pomijemo z vodo in izbranim čistilom. In bo kuhinja vedno lepa in čista.

Kaj pa sanitarni blok?

Pogosto v sanitarni blok najprej namestimo talno gretje. Tam se največ gibamo bosi in brez obleke. Zato mora biti zelo dobro toplotno izoliran in ogrevan. Laminat talnih oblog pa se nekako kar ogibamo. Še vedno prevladuje keramika. Predsodek, da vlaga uničuje laminat ni več izgovor. Pravilna izvedba talne obloge omogoča tudi to. Uporabi se podloga za laminat 5mm. Na njo pa se položi laminat za talno gretje. Uporabi se vrsta laminata na stik, ki preprečuje vlagi, da ga uničuje. Po uporabi sanitarnega bloka tla samo na suho pobrišemo in tako preprečimo uničenje. Ker obstaja tudi vrsta laminata z antibakterijskim delovanjem, nam bo to še en pokazatelj, da lahko brez skrbi obložimo tla sanitarnega bloka tudi z laminatom. Tla pa bodo topla še nekaj časa po izklopu talnega gretja.

laminat-3

Dnevni prostori

Številne barvne kombinacije in odlična toplotna izolacija sta vsekakor prva dejavnika v prid talnim oblogam iz laminata v dnevnih prostorih. Ker so ti prostori v večini primerov večji, je tudi hitrost in enostavnost polaganja laminata prednost. Laminat v izvedbi naravnih materialov naredi prostor toplejši in prijetnejši. V ustreznem razmerju s pohištvom pa lahko pričara pravo razkošje in lepoto. V takem prostoru se bomo počutili lepo in sproščeno. Vse to pa bo pripomoglo h kvaliteti bivanja prav vseh družinskih članov in njihovih hišnih ljubljenčkov. Posebne izvedbe laminatov so odporne tudi na praske. Prav te pa se priporočajo v okoljih, kjer do teh zelo rado pride. In hišni ljubljenčki so nehote del tega.

Je sploh boljša rešitev kot talne obloge iz laminata v poslovnih prostorih?

Menim, da ne. Hitra in poceni izvedba v številnih barvnih kombinacijah je prva prednost. Poslovni prostor naj bi že sam po sebi deloval prijetno in sproščujoče. Zato je dobro, da ga tudi opremimo tako. Kljub vsemu pa ne moremo vanj vložiti vse svoje premoženje in čas. Laminat talna obloga pa nam omogoča prav to. V pisarni se zadržujemo večji del dneva. Tako mora delovati prijetno in sproščujoče. Tla in oprema na to vsekakor vplivata. Poslovni prostor za sestanke in druženja s poslovnimi partnerji mora že sam po sebi delovati razkošno in lepo. Laminat hrast v kombinaciji z enostavnim pohištvom nam lahko pričara ravno to. Če so naši poslovni prostori nad proizvodnimi, znajo biti tla hladna. Na mestu je vložek v talno gretje in namestitev talne obloge laminat za talno gretje. Podloga za laminat 5mm bo še izboljšala zvočno izolacijo pred proizvodnimi prostori. Kajti tudi sam laminat je odličen zvočni izolator. V tem primeru nam hrup iz proizvodnje ne bo delal preglavic. Oziroma ne bomo dodatno vlagali v zvočno izolacijo.

V kolikor je proizvodnja, kjer ni težjih delovnih strojev, se tla lahko prav tako obložijo z laminatom. Izberemo trdnejše oblike in izvedbe, ki so bolj odporne proti poškodbam. Poleg cenejše in hitrejše izvedbe, je tu še udobje delavcev. Ne bo jim hladno v noge in tudi korak ali stanje je veliko prijetnejše na tleh iz naravnih materialov. To bo tudi eden dejavnikov manjše bolniške odsotnosti. V garderobah in sanitarnih blokih za delavce pa je mogoče na mestu vprašanje, laminat za talno gretje, da ali ne?

Laminat je talna obloga, ki je brezčasna. Poceni in se hitro položi. Je zelo dober toplotni in zvočni izolator. Najdemo ga v številnih barvnih in kakovostnih izvedbah. Tako ga lahko položimo kadarkoli in kjerkoli.